Ugrás az oldal tartalmára
Ösztrogénmentes

Ösztrogénmentes

Mit is jelent, hogy...

Ösztrogén mentesen

Forma
Körvonal
Nő

Ösztrogén mentesen?

Mindent az ösztrogénmentes fogamzásgátlásról és annak előnyeiről

Használsz már valamilyen fogamzásgátló módszert? Vagy esetleg még most keresed, hogy melyik módszer lenne számodra, számotokra megfelelő? Itt olvashatsz arról, hogy mit is jelent az ösztrogénmentes fogamzásgátlás, és arról is, hogy ez miért lehet esetleg előnyös számodra.

Kutatások bizonyítják, hogy napjainkban a hormontartalmú fogamzásgátló készítmények nyújtják az egyik legmagasabb védelmet a nem kívánt terhességgel szemben. Rendszeres, pontos és helyes alkalmazásuk esetén a teherbe esés esélye gyakorlatilag a nullához közelít.
fogamzásgátló tabletták
Ma már számos hormontartalmú fogamzásgátló tabletta közül választhatunk. Aszerint, hogy hányféle hormont tartalmaznak lehetnek kombinált, vagy ösztogénmentes tabletták.

A kombinált fogamzásgátló tabletták kétféle női hormon (ösztrogén és progeszteron) segítségével gátolják meg a nem kívánt terhességet, míg az ösztrogénmentes tabletták csak egyféle női hormont (progeszteront) tartalmaznak. Ezeket ezért mini tablettának is nevezik.
Hatásmechanizmusuk részben eltér, a hatékonyságukban azonban nincs lényeges különbség.

miért tesznek ösztrogént
Miért tesznek ösztrogént a kombinált fogamzásgátló tablettákba, ha az ösztrogénmentes tabletták is ugyanúgy védenek a nem kívánt terhességtől, mint a kombinált (ösztrogént is tartalmazó) tabletták?

Ennek az az oka, hogy nagyon jó cikluskontrollt (vagyis a rendes menstruációhoz hasonló vérzések jelenlétét) a kombinált fogamzásgátló készítmények nyújtanak a hormonális fogamzásgátlók közül.
Ugyanakkor, az ösztrogénmentes mini tablettának számos egyéb előnye van, és léteznek olyan egészségi állapotok, helyzetek, életkorok, amikor csak ezeket szabad, ajánlott alkalmazni a hormonális készítmények közül.

Hogy kinek melyik fogamzásgátló tabletta az ideális, az függ az életkortól, az egészségi állapottól, szakorvosi véleménytől és egyéni preferenciától is.
Hullám

Melyek az ösztrogénmentes mini tabletta előnyei a kombinált tablettával szemben?

 • Kisebb hormonterhelést jelentenek a szervezet számára, mint a kombinált fogamzásgátlók.
 • Alkalmazásuk nem jár az ösztrogénhez kötődő esetleges kellemetlen tünetekkel. Ilyen kellemetlen tünet lehet például az emlőfeszülés, haspuffadás, végtagduzzadás, melyek a kombinált fogamzásgátló készítmények ösztrogén komponensének folyadékvisszatartó hatása miatt is kialakulhatnak.
 • Nem fokozza a trombózis rizikót. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization) adatai szerint az ösztrogénmentes mini tabletta szedése mellett nem, vagy csak ugyanolyan minimális mértékben fokozódik a szívinfarktus, a sztrók és a vénás tromboembólia kockázata, mintha nem szednénk semmilyen hormontartalmú készítményt.
  • Alkalmazható 35 éves kor fölött dohányzás esetén is.
  • Alkalmazható olyan betegségek esetén is, amelyek károsíthatják az érrendszert (ezek például a cukorbetegség, magasvérnyomás, elhízás, vérzsíranyagcsere-zavar).
  • Alkalmazható fokozott véralvadékonyságot okozó bizonyos genetikai eltérések esetén is (pl. Leiden-mutáció).
  • Migrén esetén is szedhető - szemben a kombinált tablettákkal. (Kombinált fogamzásgátló használata során a migrén gyakorisága és súlyossága fokozódhat. A migrénnek az aurával járó formája pedig egy agyi keringést érintő történés kockázati faktora lehet. A progeszteronnak önmagában nincs migrénre való káros hatása.)
 • Nem befolyásolja az anyatej termelődését, mint a kombinált tabletták, így szoptatás alatt is alkalmazható.
 • Azok is szedhetik, akiknek az ösztrogéntartalmú szerek alkalmazása nem javasolt.
 • A fogamzóképes kor minden szakaszában alkalmazható.

Biztonságosan szedhető, hatékonysága olyan, mint a kombinált tablettáké.

Kíváncsi vagy arra, hogy milyen típusú fogamzásgátló tabletta illik hozzád?
ITT megtudhatod

Tudtad, hogy...

 • az ösztrogénmentes mini tabletták nemcsak szoptatás alatt használhatóak, de akár fiatalok és idősebbek is használhatják?
 • az ösztrogénmentes mini tabletták között lehet különbség abból adódóan, hogy milyen progeszteron van bennük?
 • az ösztrogénmentes mini tabletta használata mellett is lehet ütemezett megvonásos vérzésed (menstruáció), hasonlóan ahhoz, mint amikor valaki kombinált tablettát használ?
 • az ösztrogénmentes mini tabletták ugyanolyan hatékonyan védenek a nemkívánt terhességgel szemben, mint az ösztrogéntartalmú kombinált fogamzásgátlók?
Forma
Körvonal
Nő
Ha további kérdéseid vannak, összefoglaltuk a gyakran felmerülő kérdéseket az ösztrogénmentes fogamzásgátlókkal kapcsolatban.
Gyakori kérdések
Mielőtt fogamzásgátlót választasz, mindenképpen egyeztess nőgyógyászoddal!
Erről is beszélj... Interjúk

Vajon Neked az
ÖSZTROGÉNMENTES
vagy a kombinált tabletta javasolható?

Indítom a tesztet

Tudd meg gyorsan és egyszerűen, hogy hozzád milyen típusú fogamzásgátló tabletta illik a legjobban! Töltsd ki tesztünket!

A fogamzásgátló tabletták a nem kívánt terhesség elkerülésének legbiztosabb eszközei közé tartoznak. Az általuk nyújtott előny mellett azonban kockázatoktól vagy mellékhatásoktól ezek a tabletták sem mentesek, ugyanúgy, mint bármilyen más gyógyszer sem. A számodra kínált haszon és az esetleges kockázat arányának mérlegelése céljából mindig konzultálj nőgyógyásszal!