Ugrás az oldal tartalmára
Ösztrogénmentes

Ösztrogénmentes

Még maradtak kérdéseid...

Gyakori kérdések

 • Az ösztrogénmentes mini tabletták csak szoptatás alatt használhatóak?

  Nem, nemcsak szoptatás alatt. A fiataloktól elkezdve egészen a változókorig bárki használhatja, aki nagy hatékonyságú biztonságos fogamzásgátlóval szeretne védekezni a nem kívánt terhesség ellen.

 • Ha valaki mini tablettát szed szoptatás alatt, az használhatja a szoptatást követően is?

  Igen. Ha valaki elégedett volt az ösztrogénmentes mini tabletta használatával a szoptatás alatt, akkor a szoptatást követően is használhatja. Főleg, ha valakinél a már korábban említett betegségek/kockázati tényezők állnak fenn (melyek akár a szülés után, vagy a várandósság ideje alatt jelentkeztek, vagy kerültek felismerésre).

 • Az ösztrogénmentes mini tabletták ugyanolyan hatékonyan védenek a nem kívánt terhesség ellen, mint a kombinált (ösztrogént és progeszteront tartalmazó) tabletták?

  Igen. A hatásmechanizmusuk részben eltér, de hatékonyságukban nincs különbség pontos alkalmazás esetén.

 • Miért tesznek ösztrogént a kombinált fogamzásgátló tablettákba, ha ösztrogén nélkül is ugyanolyan hatékonyak?

  Ennek az az oka, hogy nagyon jó cikluskontrollt (vagyis a rendes menstruációhoz hasonló vérzések jelenlétét) az ösztrogént (pl. etinil-ösztradiolt) is tartalmazó kombinált fogamzásgátló készítmények nyújtanak a hormonális fogamzásgátlók közül.

 • Az ösztrogénmentes mini tabletta használata mellett akkor nem is lehet ütemezett, kiszámítható a menstruáció?

  Az ösztrogénmentes tabletták esetén is elérhető, hogy kiszámíthatóbb legyen a vérzés. Nagyon jó cikluskontrollt azonban a kombinált fogamzásgátló tabletták biztosítanak.

 • A kapható ösztrogénmentes mini tabletták között van valami különbség?

  Különbözhetnek a szedési rendben. A szedési rend azt jelenti, hogy egy női ciklus során hány napig kell szedni a hormontartalmú tablettát, és van-e hormonmentes szünet a két tabletta levél bevétele között.

  Különbözhetnek abban is, hogy milyen összetevőt, progeszteront tartalmaznak. Fogamzásgátló hatásukat tekintve egyenértékűek, de sok egyéb tulajdonságukban eltérőek lehetnek ezek a progeszteronok.

 • Az évekkel ezelőtt felírt fogamzásgátló valóban elképzelhető, hogy ma már nem biztonságos számomra?

  Igen, előfordulhat. Az életkorunk előrehaladtával, betegségek megjelenésével a trombózis előfordulásának valószínűsége egyre nő. Vagyis a fiatal felnőttként alkalmazott és biztonságos kombinált fogamzásgátlás például az életkor előrehaladtával, már nem biztosan biztonságos! A WHO (World Health Organization) és az USA-beli CDC-nevű hatóság (Centers for Disease Control and Prevention) kritériumrendszereket dolgoztak ki arra vonatkozólag, hogy pontosan megmondják, hogy milyen kísérőbetegségek, állapotok esetén milyen fogazásgátló módszer a legmegfelelőbb.

 • Mi az ösztrogén?

  Az ösztrogén, vagy más néven tüszőhormon az első számú női nemi hormon, mely a szervezetben a petefészekben a tüszőérés során és a méhlepényben termelődik. Kisebb mennyiségben a zsírszövetek is termelik. Az ösztrogén legfontosabb szerepe a másodlagos női nemi jellegek kialakítása, és a menstruációs ciklus szabályozása. (Ösztrogén kis mennyiségben a férfiak szervezetében is termelődik.)

 • Mi a progeszteron?

  A progeszteron vagy más néven sárgatesthormon a második számú női nemi hormon. A progeszteron a termékeny korú nők petefészkében termelődik a menstruációs ciklus második felében. (A hormont a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő, innen a sárgatesthormon név.) A progeszteronnak fontos szerepe van a nőknél a megtermékenyítésben és a méhlepény kialakulásában, a terhesség létrejöttében. Részben a női menstruációs ciklus szabályozásáért is felel.

 • Mit jelent, hogy ösztrogénmentes mini tabletta?

  Az ösztrogénmentes mini tabletták a hormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták azon csoportját alkotják, amelyek csak egyféle hormont, progeszteront vagy más néven sárgatesthormont tartalmaznak. Vagyis csak egyféle hormont juttatnak a szervezetbe annak érdekében, hogy hatékonyan meggátolják a nem kívánt terhesség kialakulását.

 • Mit jelent, hogy kombinált fogamzásgátló tabletta?

  A kombinált fogamzásgátló tabletták a hormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták azon csoportját alkotják, amelyek kétféle hormont, progeszteront vagy más néven sárgatesthormont és ösztrogént, azaz tüszőhormont tartalmaznak. Vagyis a két fő női hormon hatásához hasonló fogamzásgátló hatású hatóanyagokat.

Vajon Neked az
ÖSZTROGÉNMENTES
vagy a kombinált tabletta javasolható?

Indítom a tesztet

Tudd meg gyorsan és egyszerűen, hogy hozzád milyen típusú fogamzásgátló tabletta illik a legjobban! Töltsd ki tesztünket!

A fogamzásgátló tabletták a nem kívánt terhesség elkerülésének legbiztosabb eszközei közé tartoznak. Az általuk nyújtott előny mellett azonban kockázatoktól vagy mellékhatásoktól ezek a tabletták sem mentesek, ugyanúgy, mint bármilyen más gyógyszer sem. A számodra kínált haszon és az esetleges kockázat arányának mérlegelése céljából mindig konzultálj nőgyógyásszal!