Ugrás az oldal tartalmára
Ösztrogénmentes

Ösztrogénmentes

Vajon nekem jó...

Kinek ajánlható?

Forma
Körvonal
Nő

Kinek ajánlható

az ösztrogénmentes mini tabletta?

A hormontartalmú fogamzásgátló készítmények közül az ösztrogénmentes fogamzásgátlók használhatók talán a legszélesebb körben, de természetesen ezek sem ajánlhatók mindenkinek. Itt olvashatsz arról, hogy milyen állapotok, betegségek esetén jelentenek kizárólagos alternatívát a hormontartalmú készítmények között a kombinált fogamzásgátlókkal szemben. Megtudhatod azt is a fentieken túl, kinek érdemes még, és kinek nem érdemes ösztrogénmentes tablettát választania.

Milyen esetekben lehet előnyös választás az ösztrogénmentes fogamzásgátló tabletta?

Szülés után, szoptatáskor

Szülés után, szoptatáskor

Tévhit, hogy a szoptatás alatt nem lehet teherbe esni, és így nem kell védekezni. Igaz, hogy a szoptatás alatt termelődő prolaktin nevű hormonnak természetes fogamzásgátló hatása van, de a szoptatás gyakoriságának csökkenésével ez a természetes fogamzásgátló hatás is csökken. Így, aki biztosan el szeretné kerülni a teherbeesést, annak a nagy hatékonyságot biztosító hormontartalmú fogamzásgátlók javasolhatók. A szoptató anyák azonban CSAK ösztrogénmentes fogamzásgátlót, pl. mini tablettát alkalmazhatnak, ami nem befolyásolja az anyatej mennyiségét, minőségét – szemben a kombinált készítményekkel.

Vajon milyen típusú fogamzásgátló illik hozzád?
Indítom a tesztet
Dohányzás esetén

35 év feletti életkor és dohányzás esetén

35 év feletti életkor esetén függetlenül az elszívott cigaretta mennyiségétől, CSAK ösztrogénmentes készítmények, mint pl. mini tabletta ajánlható biztonsággal a hormonális fogamzásgátló készítmények közül.
Már 15 szálnál kevesebb elszívott cigaretta esetén is nagyobb a vélt kockázata, mint az alkalmazásából származó előnye a kombinált fogamzásgátló tabletta alkalmazásának. 15 szálnál több esetén pedig már elfogadhatalan egészségügyi kockázatot jelent, így a kombinált fogamzásgátlást nem javasolt alkalmazni.

Vajon milyen típusú fogamzásgátló illik hozzád?
Indítom a tesztet
Génmutáció

Trombózis kockázatát fokozó génmutáció, pl. Leiden-mutáció esetén

Akinek olyan véralvadási zavart okozó génhibája (mutációja) van (pl. a Leiden-faktor mutációja, a C-protein és S-protein eltérései), ami fokozza a trombózis kockázatát, az a nagy hatékonyságú hormonális fogamzásgátlók közül CSAK ösztrogénmentes fogamzásgátlót, pl. mini tablettát használhat.

Vajon milyen típusú fogamzásgátló illik hozzád?
Indítom a tesztet
Elhízás esetén

Elhízás esetén

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság elhízás esetén eleve nem javasol ösztrogéntartalmú kombinált fogamzásgátló kezelést, különösen 35 éves kor felett. Míg az ösztrogénmentes mini tabletta ebben az esetben is biztonságosan alkalmazható. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása csak súlyosabb elhízásban tesz némi különbséget a kombinált és az ösztrogénmentes fogamzásgátlás között.

Vajon milyen típusú fogamzásgátló illik hozzád?
Indítom a tesztet
Bizonyos betegségek esetén

Bizonyos betegségek esetén

Mélyvénás trombózis/tüdőembólia esetén
Ha valakinek mélyvénás trombózisa vagy tüdőembóliája volt, akkor a fogamzásgátló tabletták közül CSAK ösztrogénmentes mini tablettát alkalmazhat.

Szövődményes vagy régóta fennálló cukorbetegség esetén
Az a cukorbeteg, akinél a betegség több, mint 20 éve fennáll és az, akinek szövődményei vannak függetlenül a betegség idejétől az CSAK ösztrogénmentes mini tablettát használhat a fogamzásgátló tabletták közül, de már nem szedhet kombinált fogamzásgátlót.

Magas vérnyomás esetén
Magasvérnyomás-betegség esetén, életkortól függetlenül is szedhető az ösztrogénmentes mini tabletta, míg a kombinált készítmények használata magasabb rizikót jelent. A magas vérnyomással összefüggő szövődmények (érszűkület, érelmeszesedés) esetében az ösztrogénmentes mini tabletta alkalmazható, míg a kombinált fogamzásgátló tabletta ellenjavallt.

Szív- és érrendszeri megbetegedések esetén
Ha valakinél több olyan kockázati tényező áll fenn, ami fokozza az érelmeszesedés megjelenését, és az ezáltal okozott szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, az a fogamzásgátló tabletták közül CSAK ösztrogénmentes minitablettát használhat. Annak nem ajánlott a kombinált fogamzásgátló.

Legegyértelműbb kockázati tényezők: dohányzás, cukorbetegség, magasvérnyomás, de az elhízás, az alacsony HDL (azaz, „jó” koleszterin), magas LDL (azaz, „rossz” koleszterin), vagy magas triglicerid (TG) szint is megfontolást igényel. Ha ezek közül legalább kettő együtt van jelen, azt nevezzük több rizikófaktor együttes fennállásának.

Vajon milyen típusú fogamzásgátló illik hozzád?
Indítom a tesztet
Szoptatás abbahagyását követően

Szoptatás abbahagyását követően

Az ösztrogénmentes mini tabletta szoptatást követő alkalmazását egyre több esetben az indokolhatja, hogy a szülő nők életkora egyre feljebb tolódik. Az életkor előrehaladtával pedig egyre több olyan állapot, betegség jelentkezhet, ami már fokozott rizikót jelenthet egy kombinált fogamzásgátló készítmény alkalmazására. (Ezeket az állapotokat / betegségeket lásd feljebb!)
Az ösztrogénmentes minitabletta szoptatást követő folytatólagos alkalmazását segítheti a jobb cikluskontrollt biztosító mini tabletták megjelenése.

Vajon milyen típusú fogamzásgátló illik hozzád?
Indítom a tesztet
post-COVID

Covid-19 esetén

Az új koronavírus több káros hatása miatt fokozza a véralvadást, ezért az erek trombózisának rizikóját. Ezt tovább növelhetik az ösztrogéntartalmú kombinált fogamzásgátlók. Ezért érdemes megfontolni az ösztrogénmentes, csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátló használatát, mely a kombinált fogamzásgátló készítményekhez hasonlóan az egyik legmagasabb biztonságot nyújtja a nem kívánt terhességgel szemben.

Vajon milyen típusú fogamzásgátló illik hozzád?
Indítom a tesztet
Elutasítás

Az ösztrogén elutasítása esetén

Ha valaki elutasítja az ösztrogént, de magas hatékonyságú fogamzásgátlót szeretne, akkor számára jó megoldás lehet az ösztrogénmentes mini tabletta.

Vajon milyen típusú fogamzásgátló illik hozzád?
Indítom a tesztet
Mikor érdemes alkalmazni?

Előnyös választás

Minden olyan esetben, amikor...

  • a hormontartalmú fogamzásgátló alkalmazásának nincs ellenjavallata,
  • az egyik legnagyobb hatékonyságot biztosító eszközzel szeretne valaki védekezni a nem kívánt terhesség ellen
  • az ösztrogénmentes fogamzásgátló által nyújtott biztonságosságot (mert nem emeli a trombózis kockázatot) valaki többre értékeli, mint a kombinált fogamzásgátló által nyújtott „óramű pontossághoz” hasonlítható cikluskontrollt.
Vajon milyen típusú fogamzásgátló illik hozzád?
Indítom a tesztet
Hullám

És mikor nem érdemes alkalmazni?

Nem érdemes ösztrogénmentes mini tablettát alkalmazni, ha...

...valaki a kombinált fogamzásgátló készítmények által nyújtott nagyon jó cikluskontrollról, vagyis a megvonásos vérzés „óramű pontossággal” történő megjelenéséről nem tud vagy nem akar lemondani, annak nem javasolt az ösztrogénmentes fogamzásgátlás.

Bizonyos állapotok/betegségek esetén egyáltalán nem javasolt semmilyen hormontartalmú fogamzásgátló készítmény, így ösztrogénmentes készítmény sem.
Mielőtt fogamzásgátlót választasz, mindenképpen egyeztess nőgyógyászoddal!
Erről is beszélj... Interjúk
Az ösztrogénmentes fogamzásgátlásról és előnyeiről ITT olvashatsz!

Vajon Neked az
ÖSZTROGÉNMENTES
vagy a kombinált tabletta javasolható?

Indítom a tesztet

Tudd meg gyorsan és egyszerűen, hogy hozzád milyen típusú fogamzásgátló tabletta illik a legjobban! Töltsd ki tesztünket!

A fogamzásgátló tabletták a nem kívánt terhesség elkerülésének legbiztosabb eszközei közé tartoznak. Az általuk nyújtott előny mellett azonban kockázatoktól vagy mellékhatásoktól ezek a tabletták sem mentesek, ugyanúgy, mint bármilyen más gyógyszer sem. A számodra kínált haszon és az esetleges kockázat arányának mérlegelése céljából mindig konzultálj nőgyógyásszal!